Dan za spremembe

12. DAN ZA SPREMEMBE, 10. april 2021

PREMAGAJMO OSAMLJENOST

V okviru že 12. Dneva za spremembe vas vabimo, da organizirate akcije, ki bodo zmanjšale občutke osamljenosti in krepile povezanost med posamezniki v vaši skupnosti.

 

Kaj je Dan za spremembe?

Dan za spremembe je največja vseslovenska prostovoljska akcija, ki je nastala z namenom spodbujanja državljanov k aktivnemu odzivu na potrebe svoje skupnosti. Že vse od leta 2010 v začetku pomladi s sloganom akcije Ne prepuščaj se toku, SPREMINJAJ tudi TI! nagovarjamo prebivalce Slovenije, da zavihajo rokave in skupaj vsaj za en dan postanejo prostovoljci in prostovoljke. Več kot 120.000 posameznikov je s številnimi akcijami, izvedenimi v okviru Dneva za spremembe, že spreminjalo zanemarjena igrišča v barvita mesta druženja, osamljene vsakdane v pomladni živžav, stari robi so namenjali novo rabo, z izmenjavo oblačil in predmetov pomagali šolskim skladom, širili spoštovanje in spodbujali sodelovanje ter prispevali k trajnostnim razvojnim ciljem in odpravi različnih oblik diskriminacije.

Leto, ki je za nami, je prineslo mnoge spremembe v naših življenjih in poseglo tudi v družabnost, enega izmed ključnih vidikov naših življenj. Z namenom, da obvladamo širjenje virusa, smo zmanjšali ali prekinili vsakodnevne stike v živo s prijatelji, družino, sodelavci in naključnimi mimoidočimi, kar je mnogim izmed nas – sploh pa ranljivim skupinam – prineslo občutke osamljenosti, nepovezanosti in odtujenosti. Letošnji Dan za spremembe zato posebej naslavlja občutke osamljenosti z namenom krepitve vezi med posamezniki, organizacijami, skupnostmi in nenazadnje v celotni družbi. Prostovoljstvo je pomembna oblika aktivacije, ki zmanjšuje osamljenost in vrača smisel tako prostovoljcu kot prejemniku prostovoljske pomoči.

Načrtovanje aktivnosti

Za lažje načrtovanje aktivnosti smo vam pripravili priročnike:

– priročnik za vrtce/šole/dijaške domove/fakultete,
– priročnik za nevladne organizacije/javne zavode,
– priročnik za občine

Prijavite akcijo

Akcijo, ki jo boste izvedli v soboto, 10. aprila 2021, prijavite preko spletnega obrazca na https://www.filantropija.org/prijava-danzaspremembe/. Svojo akcijo prijavite čim prej, da bo širša Slovenija dovolj zgodaj izvedela za vaše aktivnosti in da se vam bodo pridružili prostovoljci iz vašega kraja. Potrebe po prostovoljcih vpišite tudi na Posredovalnico prostovoljskih del. Zadnji rok za spletno prijavo je 26. marec 2021.