info.ROD 3 – RASTOČE POMLADNE IDEJE

V pomladnem času tudi letos poteka tekmovanja POPRI, ki se ga udeležujejo najmlajši vedoželjni osnovnošolski udeleženci iz našega območja. Ob čedalje večji uporabi spletnih orodij, smo se preizkusili v sodelovanju na spletnem pogovoru, kjer smo predstavili rezultate projekta LIFE ViVaCCAdapt. Rastočo spletno aplikacijo Instagram smo uporabnikom predstavili na delavnici, kjer so bili izpostavljeni primeri dobrih praks. Ponovno pa je vzbrstela naša prijava na dogodek Evropski teden regij in mest, ki bo potekal v jesenskem času. Za dišeče nove priložnosti pa je zacvetel tudi natečaj za podjetniške ideje z družbenim učinkom.

MLADI TEKMUJEJO Z INOVATIVNIMI IDEJAMI

V Regijski razvojni agenciji ROD Ajdovščina smo tudi v letošnjem letu spodbujali osnovnošolce sedmih, osmih in devetih razredov k vključevanju v podjetniške krožke. Nudili smo jim mentorstvo pri razvoju podjetniških idej. V letošnjem šolskem letu smo podjetniške krožke izvajali na štirih osnovnih šolah: OŠ Dobravlje, OŠ Danila Lokarja Ajdovščina, OŠ Draga Bajca Vipava in OŠ Šturje.

Primorski tehnološki park organizira tekmovanje za najboljšo podjetniško idejo za mlade – POPRI. 344 mladih, ki so sestavljali 134 ekip iz celotne Slovenije, se je prijavilo na nacionalno tekmovanje v podjetniških idejah mladih. Veliko število tekmovalcev dokazuje, da tudi izredne razmere v času pandemije ne morejo preprečiti mladim, da bi ustvarjali svojo prihodnost z inovativnimi idejami in optimizmom.

Z našega območja se je v regionalni del tekmovanja, ki je potekal 3. marca uvrstilo kar 6 podjetniških idej od 10 oddanih. 12 polfinalistov je s pomočjo digitalnih medijev predstavilo svoje poslovne modele in prototipe.

Tri poslovne ideje so predstavljali člani ekip iz OŠ Dobravlje:

– SATAR (David Košir in Rok Cigoj) – naprava, ki je namenjena čebelarjem, za avtomatsko žičenje satnikov,

– AVA Sticker (Vid Faganel, Andrej Brataševec in Aljaž Kerševan) – nalepka s privlačnimi motivi, ki vsebuje mini sledilni čip in

– Dragon Fuel (Matija Bovcon, Luka Škrlec in Erazem Prinčič) – zdrava, okusna in vrhunska energijska pijača.

Z dvema idejama sta se predstavili ekipi iz OŠ Draga Bajca Vipava:

– BiPar (Rok Kopatin, Vida Furlan in Tisa Princes Ledinek) – obročka, ki na enostaven način rešujeta problem izgubljenih nogavic in

– Super Čistko (Gabrijela Bavcon) – izboljšan robotski sesalec, ki z lahkoto počisti vse kotičke.

Z eno idejo pa se je predstavila ekipa iz OŠ Šturje:

– VIP-trip (Mark Praček, Blaž Črnilogar in Tan Lozej – mobilna aplikacija, ki se poslužuje metod iger za ustvarjanje posebnih doživetij v turizmu na primeru destinacije Vipavska dolina.

V veliki finale, ki bo potekal na državni ravni 7. aprila 2021, sta se prebili dve ekipi, ki sta sodelovali na podjetniških krožkih pod mentorstvom mentoric Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina. Prva podjetniška ideja je SATAR, druga pa BiPar.

Čestitke vsem udeležencem in mentoricama ter srečno v finalu!