Pisane (ne) vsakdanjosti’ v Lični hiši

V Lični hiši je bilo v soboto, 17. aprila, odprtje razstave ilustracij akademske slikarke Veronike Vesel Potočnik s pomenljivim naslovom ‘Pisane (ne) vsakdanjosti’. Ilustracije so nastajale kot samostojne slike v različnih obdobjih. So tako utrinki različnih življenjskih pripetljajev kot tudi razmišljanja o globljih problemih današnje družbe. V njih avtorica izraža tako igrivost in pisanost glede na tematiko, kot tudi problematiko prenasičenosti družbe in kopičenja materialnih stvari. Na videz različne podobe se združujejo v iskanju razmerja med svetlobo in temo ter v grajenju različnih vzorcev.

Veronika Vesel Potočnik se je rodila leta 1987 v Kranju. Po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo se je vpisala na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje, smer slikarstvo, kjer je diplomirala pri prof. Hermanu Gvardjančiču in prof. Milanu Eriču. Izpopolnjevala se je na grafični delavnici v Rheinu v Nemčiji in na študijski rezidenci v Cite International des Arts v Parizu. Leta 2016 je na Ex-temporu Bled prejela nagrado za mladega ustvarjalca. Razstavljala je na številnih skupinskih razstavah doma in v tujini. Predstavila se je na samostojnih razstavah v ZDSLU v Ljubljani leta 2017, v Layerjevi hiši (2016), v galeriji Bala (2018), v Mali galeriji (2019) v Kranju. Leta 2019 je skupaj s Kajo Urh in Marušo Štibelj ilustrirala izbrane pesmi Franceta Prešerna, ki so izšle v knjigi Morja široka cesta.

Pod okriljem Lutkovnega gledališča Fru Fru je sodelovala pri likovni zasnovi lutkovne predstave O belem mucku, ki je bil čisto črn. Predstava je bila uvrščena na 18. festival uprizoritvenih umetnosti za otroke in mlade Zlata paličica.

Občasno v svojem ateljeju vodi individualne likovne delavnice za otroke. Septembra leta 2019 se je zaposlila v vrtcu, kjer z otroki različnih starosti raziskuje nova obzorja ustvarjalnosti. Skupaj slikajo, rišejo, odkrivajo zgodbe skozi kamišibaj in raziskujejo različne materiale.

Razstavo si je v Lični hiši možno ogledati do sobote, 8. maja 2021. Video odprtja razstave je na ogled na www.licnahisa.com.